Гостьова лекція в рамках тижня природничих дисциплін

В рамках тижня циклової комісії природничих дисциплін 26 березня 2024 року відбулася гостьова лекція з науковцем, провідним екологом, кандидаткою біологічних наук, доценткою кафедри екології УДУ імені М.П.Драгоманова Валентиною ШЕВЧЕНКО, яка виступила з доповіддю на тем: «Війна в Україні. Екологічні наслідки для довкілля».
 
Повномасштабне вторгнення росії до України з 24 лютого 2022 р. вже завдало і продовжує завдавати величезної шкоди людям та інфраструктурі населених пунктів, де тривають бойові дії. Але війна впливає і на природу. І ми розуміємо, що чим довше триває війна, тим більше шкоди вона завдасть довкіллю, і тим більше наслідків ми матимемо в майбутньому.
 
Головна  мета заходу – ознайомлення студентів щодо шкідливого впливу воєнних дій на довкілля України. Особливу увагу лектора приділила питанням як   зміна ландшафтів фортифікаційними спорудами; ущільнення ґрунту, загрозу біорізноманіттю; знищення чи пошкодження рослин і тварин унаслідок проїзду важкої військової техніки; забруднення поверхневих і ґрунтових вод; накопичення продуктів руйнування будівель; радіаційну загрозу;  небезпеку спричиняє замінування територій, це високі ризики для життя як людей, так і тварин.
 
На заході були присутні понад  78 осіб, серед них викладачі коледжу: ОРЛОВА Ольга, ВАСЬКОВСЬКА Олена, СИНГАЇВСЬКА Алла, ЛИТВИН Лариса; студенти першого та третього курсу ВСП «Фахового коледжу інженерії, управління та землевпорядкування НАУ».